Matcha arbatos degustacija
- Patricija Giniotytė
- 2024-09-23
- 2 min. skaitymo
Atnaujinta: 2024-09-24

@yugen.tea / Rūta Kenstavičiūtė Photography nuotrauka
Jei anksčiau dar vertusi dažną pakelt antakį pamačius draugo puodelyje, sulaukdavusi „Kas čia per žalias smūtis“ reakcijų,tai šią vasarą matcha, kartu su visom braškinėm, mango ir kitom vasarinėm versijom, man atrodo jau tikrai spėjo užsitarnaut ne tik vieno iš top vasariškų, bet ir apskritai vieno iš šio dešimtečio top gėrimų vardą.
Praleidusiems šitą naujai beįsitvirtinančią madą, matcha – tai specialiai užaugintų jaunų žaliosios arbatos lapelių arbata, pas mus išpopuliarėjusi ne tik dėl ypatingo skonio (nors patinka tikrai ne visiems), bet ir kaip alternatyva kavai dėl didesnės naudos sveikatai. Tik čia norisi įspėt, kad bandant pabėgt nuo vienos priklausomybės, galimai užtaikysit ant naujos – nes prisijaukinus šią arbatą, ji galimai taps ne mažiau svarbiu ritualu, been there done that.
Nesiplėsiu apie ilgą matchos gerųjų savybių sąrašą, ar dar ilgesnę, VII a. siekiančią šio gėrimo istoriją, bet pasidalinsiu vietomis, kur galėsite viską išgirsti ir ragaujant sužinoti patys:
Vilniuje:
Yugen Tea
@yugen.tea nuotraukos
Užupyje, Jono Meko skersvėjų kvartale įsikūrus japoniškos arbatos barui Yugen Tea, tikiu, kad Vilniuje tikrai padaugėjo arbatos megėjų. Tiek kavinės aplinka, tiek jų autentiškų arbatų selekcija ir desertai tobulai suderinti progoms, kai norisi save apsidovanoti. Šalia eilės kitų kruopščiai atrinktų japoniškų arbatos rūšių, galima čia atrasti ir tikros, ceremoninės matchos, atkeliavusios tiesiai iš būtent šia arbata garsėjančio Wazukos kaimelio, Uji regione. O norinčius iš arčiau pažinti šį archajišką gėrimą, kavinės įkūrėja Giedrė kviečia prisijungti į reguliariai rengiamas degustacijas.
Matcha – kerinti ir stulbinanti arbata, užbūrusi ne tik Japoniją, bet ir visą pasaulį. Tačiau kartais nežinome ar nesusimąstome, kaip ji atsiranda ir kokios meistrystės reikalauja. Yugen Tea įkūrėja Giedrė kviečia visus matcha arbatos mylėtojus, kurie nori iš arčiau pažinti šį archajišką arbatos gėrimą, išmokti paruošimo subtilybių ir suprasti, kaip vertinti matcha kokybę.
Matchos degustacijų datas Yugen Tea arbatos bare rasite tiek jų Instagram, tiek Facebook kanaluose.
Kaina žmogui atviruose renginiuose: nuo 38 Eur
Kaina privačioms grupėms: priklausomai nuo žmonių skaičiaus degustacijoje, kaina svyruoja nuo 62 Eur/žmogui (2 asmenims), iki 38 Eur (9-13 asmenų).
Kaune:
Tealure | Drobės Fabrikas
@tealure nuotraukos
Arbatos verslo imtis Tealure ženklo įkūrėją Ernestą prieš 10 met įkvėpė kelionės po Nepalą, kur susipažinęs su vietiniais arbatų ūkininkais ir sužavėtas išskirtinėmis šio gėrimo rūšimis, nusprendė arbatos kultūros parsigabenti ir namo į Lietuvą.
Save arbatos modernistu vadinantis Ernestas, ieškodamas unikalių skonių naujojo arbatų pasaulio šalyse, taip atrado ir japoniškąją matcha arbatą – o dabar, pats gerai ją pažinęs, kviečia šių žinių ir naujų potyrių pasisemti ir kauniečius, Drobės Fabrike, Kauno modernizmo apsuptyje įsikūrusioje Tealure arbatinėje rengiamose degustacijose .
Kas yra japoniška matcha ir kuo ji naudinga? Kuo skiriasi ceremoninė matcha nuo kulinarinės? Kodėl namuose ruošiama matcha ne tokia skani, kaip paruošta baristos? Kaip kokybiškai namų sąlygomis paruošti žaliosios arbatos latte gėrimą? Stengsimės išsamiai atsakyti į šiuos bei kitus jums kylančius klausimus ir supažindinsime su genmaicha ir hojicha maltomis arbatomis, kurios yra populiarėjančios matcha latte alternatyvos.
Kaina privačioms grupėms: 100 Eur / dviems, 140 Eur / keturiems dviems asmenims.
Skanių naujų ritualų! 🍵
P. S. O jei po degustacijos užsikabinsit (arba kaip aš, jau esat užsikabinę), tai rekomenduoju mano kitas mėgstamiausias matchos vietas Vilniuje: Raštinė | Kiras | BREW.
















